Kémény Zrt.
Kezdőlap Jogszabályok Szabványok Megrendelő Kapcsolat

Fűtsünk egészségesen és tisztességesen!

Gázfűtés

A jól megválasztott kéményTájékoztató - Jó tanácsok
(PDF)

Töltse le teljes tájékoztatónkat!

Fűtsünk egészségesen és tisztességesen!

kellemes meleg - megfelelő helyiségklíma - megkímélt környezet

Talán meghökkentő, de életünk 90%-át az épületek különböző helyiségeiben töltjük el. Éppen ezért - különösen télen - a fűtési idényben fontos, hogy ügyeljünk környezetünk jó, tiszta levegőjére, mert ez kellemes közérzetünk előfeltétele.

A jobb közérzetért

A kellemes helyiségklímának a legmeghatározóbb jellemzője a levegő nedvességtartalma és a belső tér levegő-hőmérséklete.

Függetlenül a fűtési módtól és a felhasznált tüzelőanyagtól, Önnek módjában áll személyesen mindkét értéket befolyásolnia, módosítania.

A fűtési idényben a legtöbb ember a 40%-70% közötti légnedvességet és a 18°C-24°C közötti hőmérsékletet érzi a legkellemesebbnek. Ideálisnak tekinthető állapot az, amikor a légnedvesség értéke 50% és 70% között, a levegő-hőmérséklet értéke pedig 19°C és 22°C között van.

Az ideális fűtés 10 ismertetőjegye:

  1. Az olyan fűtés, amelynél a hő sugárzással adódik át. A nagy hőtároló felületek, mint például a falak, a padlók, a cserépkályha felszíne, stb. felmelegedve azután lassan és egyenletesen adják át a hőt a helyiség levegőjének. Ez áll legközelebb az ember természetes hőigényéhez és kellemes közérzetéhez.
  2. Az olyan fűtés, amelynél lehető legkevesebb a konvekciós - levegőáramlással járó hőátadás. Ugyanis az állandó hideg-meleg levegő-cirkuláció a helyiségben sok port kever fel és azt lebegtetve meg is tartja, a levegő túlzottan fel is melegedhet és szárazzá válhat. A levegőáramlás elkerülésével a levegő kellemetlen elektrosztatikus feltöltődése is alacsony szinten tartható.
  3. Az olyan fűtés, amelynél mind a helyiség levegője, mind annak határoló falai közel azonos hőmérsékletűre melegednek fel (a hőmérséklet-különbség ne legyen több mint 3°C).
  4. Az olyan fűtés, amely a hőt - a helyiségben - alulról fôlfelé lehetőleg közel azonosan osztja el.
  5. Az olyan fűtés, amelynél a fűtőtest felületi hőmérséklete viszonylag kicsi (fémfelületek esetében maximum 50°C). A túl meleg fém fűtőfelületeken, vagy az elektromos fűtések izzó fűtőspirálján megperzselődnek a levegőben lebegő porrészecskék, amelynek következménye a rossz levegő és a kellemetlen szag.
  6. Az olyan fűtés, amely környezetkímélő, a legkorszerűbb technikai színvonalat képviseli és kielégíti a vonatkozó előírásokat.
  7. Az olyan fűtés, amely takarékos, optimálisan nagy hatásfokkal működik.
  8. Az olyan fűtés, amely jól szabályozható és lehetővé teszi, hogy a különböző rendeltetésű helyiségekben a megfelelő hőmérséklet elérhető legyen (pl. a hálószobában hidegebb, mint a lakószobában, vagy a fürdőszobában).
  9. Az olyan fűtés, amely nem okoz kellemetlen szagokat a lakótérben és csendes, de még jobb, ha a szivattyú és az égő működése sem hallható.
  10. Az olyan fűtés, amely komfortos és egyszerűen kezelhető.

Naponta többször tárjuk ki az ablakokat!

A kellemes közérzet érdekében ugyanolyan fontos a helyesen alkalmazott szellőztetés, mint a megfelelően jó fűtés. A legegyszerűbb és leghatásosabb módja ennek az, ha naponta többször, de legalább 2-3 óránként, szélesre kitárjuk az ablakokat, így az elhasználódott belső levegő gyorsan kicserélődik tiszta külső levegőre.

Amire még különösen fontos ügyelni és gondolni!

Kérjük gondoljon arra is, hogy a nem kellően tömör kályhák, kandallók, füstcsövek, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítők, stb. egészségre ártalmas szén-monoxidot és nitrogénoxidokat bocsátanak ki a környezetbe.

Ezért a tüzelőberendezéseiket rendszeresen vizsgáltassák meg szakemberrel!

E munkáknál, ellenőrzéseknél a kéményseprő szaktudása sem nélkülözhető!

Az elavult, rossz hatásfokkal működő készülékeit cseréltesse ki újakra, higgye el megéri!

Kezdőlap Jogszabályok Szabványok Megrendelő Kapcsolat